Освен като пещерка, Васка Владимирова Чапарова е добре позната и като радиоводеща на интересни предавания по Радио Пещера, което е създадено в края на 1948 година. „Гласът на Пещера“, както мило я наричат съгражданите ни e родена през 1937 година в Пещера.
Програмен ръководител на радиовъзел Пещера от 1 април 1960 до 1993 година. Анастас Пунев- историк и краевед я окачествява като „уникален случай в пещерски културен институт“.
Повече от 45 години от своя съзнателен живот Чапарова отдава за популяризирането на местното радио. В програмата му са открити над 100 рубрики и има над 300 сътрудника. Особено популярна е сатиричната рубрика „Бараковска дряновица“ /1961-1965/, която изнася остри критични материали за стопански ръководители, безделници, нарушители, мошеници на негативни прояви за „малката правда“.
Васка Чапарова има много публикации във в. „Родопска искра“, в. „Септемврийско знаме“ и др. издания. Участвува в състав за художествено слово на шест фестивала. Носител на множество награди и отличия от регионален и национален характер. В продължение на 10 години е била секретар на Общински съвет за култура.