Доктор Каля Кирова Янакиева е родена на 23.01.1940г. в гр. Малко Търново. На 16 години завършва средното си образование в града. Приета е във ВМИ – Пловдив, специалност медицита през 1957г. През 1964г. е назначена на работа като ординатор детско отделение в Общинска болница Пещера. Д-р Янакиева е участъков педиатър до 1972г. След дипломна квалификация в ИСУЛ- София през 1972г. придобива специалност- детски болести. От тогава, до пенсионирането си през 1998г. е завеждащ детско поликлинично отделение в Пещера. През 1998г. започва да практикува като педиатър в ДКЦ „Авицена“, на същата специалност работи в ДКЦ „Хипократ“ в Пещера. Д-Р Янакиева се омъжва през 1959г. за Янаки Янакиев- учител в ССТ „Ат. Ченгелев“.
Има две деца и четири внука. Вече 54-години практикува професията си с гордост, казва, че някои от първите й пациенти-деца вече са дядовци и баби. Като лекар през годините до днес е присъствала на над 2 000 дежурства в здравните заведения в Пещера, Брацигово и Батак, което й дава самочувствие, че е в състояние да се справи с всеки спешен случай.
Обича и милее за Пещера, където е родила и отгледала децата и внуците си. Смята, че там, където си се реализирал и създал семейство, това е мястото по-мило от родния град. Д-р Янакиев гледа хората прямо в очите и признава „Аз не съм героиня! Правя каквото трябва за да ми е чиста съвестта !“.