Пещерския бокс води началото си от далечната 1955 година. През 2020 година ще отбележим 65 – години от спортът, донесъл най- много награди и слава на Пещера. По този повод в следващи броеве на вестника ще припомним по- съществени моменти от дейността на състезатели и треньори дали своя принос за развитието на тази спортна дисциплина в нашия град. Един от емблематичните боксьори в Пещера е Любомир Атанасов Кендеров. Той е роден през 1946 година и е израснал в с. Карабунар, Пазарджишко. Когато е на 13- годишна възраст семейството му се премества в Пещера. Тук той открива любовта си към спорта и започва да тренира бокс при легендарния треньор Йордан Кълвачев. Резултатите не закъсняват. През 1961г., когато Любомир е на петнадесет години, става първи на републиканско първенство по бокс в гр. Лом, в категория до 60 кг.
През 1963 година печели първо място на зонално републиканско първенство и второ място на републиканско в категория 67 кг. Година по – късно Кендеров става първи на спартакиада по бокс и абсолютен републикански шампион в същата категория. През 1964- 1965 година тренира и се състезава за отбора на „Ботев“ Пловдив, следващите две години отслужва воинския си дълг в спортна школа в София, където тренира и се състезава в боксов клуб „Славия“. Активната му спортна кариера продължава до 1968 година, когато създава свое семейство и прекратява състезателната си кариера.
Верен на спортната дисциплина, която му донася много отличия Любомир взема успешно курсове за треньор към тогавашния ВИФ / б.р. днес Национална спортна академия/. Завръща се в Пещера и отдава своите сили за популяризирането и утвърждаването на бокса в града. Създава отбор от състезатели, сред които Янко Фолев, Валентин Гавазов, Серафим Филипов / вуйчо на Серафим Тодоров/ и др. Кендеров притежава усет да открива таланти, да ги подготвя да създава качества нужни на спортиста.
През периода 1970-1972 година той е издигнат до помощник треньор на националния отбор по бокс, без да прекъсва връзката си с пещерската школа. През 1976 година Любомир прекратява активната си треньорска дейност и кариера и се отдава на съдийството. Съдийства на множество международни турнири, състезания в Пещера и страната, както и боксови срещи в Македония,Унгария и бившия СССР.
През 1986 получава приз за най- добър съдия, а от гр. Иваново / Русия/ през 1990 година получава почетна грамота за точно и обективно съдийство. В своята богата спортна кариера Любомир Кендеров е получил много купи, медали, грамоти и отличия, но най- голямото признание за него остава обичта на публиката за щастливите мигове, с които дарява своите верни и запалени привърженици, признанието на десетки спортисти, на които посочва първите верни стъпки в спорта и ги изгражда като истински спортисти и граждани на България.

Костадин Ненков