Димитър Горов е една от най – големите исторически личности родени в Пещера, с огромен принос в революционните борби на нашия народ срещу османското владичество.

Нарежда се сред елита на българските революционери от онази епоха – като Раковски и Левски, Ботев и Стамболов. По време на дългата му емиграция в Румъния е наричан “банкерът на хъшовете”, заради помощта, която им е оказвал.

Подпомага оборудването и изпращането на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа през 1868 г.и тази на Христо Ботев по време на Априлското въстание 1876 г., а именно в неговия дом е създаден Гюргевския комитет, който подготвя и вдига въстанието. Неоценима е заслугата на Димитър Горов за финансиране на отпечатването и издаването на първата стихосбирка на неговите приятели Христо Ботев и Стефан Стамболов.

Дори само този негов жест му определя почетно място и в духовното развитие на нашата нация. Горов умира след Освобождението, през 1881 г. в Трявна, откъдето е неговото съпруга, но през 1950 г. останките му са пренесени в Пещера и положени в паметника – костница в градския парк.