Николай Балабанов – директор на ЦЛПР-ОДК Пещера, главен диригент на ансамбъл“Родопа“-Смолян, директор на Регионалния събор на народното творчество „Св.Константин“, негов основен двигател, превърнал го в национално събитие и не на последно място гайдар, вълшебник с този инструмент, учител. Преди да навърши 33 години, удостоен с десетки награди, ще припомним някои от тях чрез извадки от публикации в Пещераинфо:

– Спектакълът „Невястата“ на ансамбъл „Родопа“ получи таз годишната награда за постановка на годината на Годишните фолклорни награди. Специален принос за това отличие има Николай Балабанов, който е написал музиката за постановката. Именно талантливият пещерец получи отличието на официална церемония, която се проведе снощи в Пазарджик.
– Николай Балабанов се пребори за второто място на Националното гайдарско надсвирване в село Гела 2016г. До престижната награда пещерският гайдар стигна след три тура. Самият Балабанов определя надсвирването като много тежко, което допълнително прави второто място още по-престижно.
– Николай Балабанов представи Пещера на бенефиса на Христо Стоичков.Талантливият пещерец участва в програмата съпътстваща бенефисния мач, който се играе на стадион „Васил Левски“.
– Николай Балабанов от Пещера бе удостоен с награда за цялостен принос в развитието, съхранението и популяризирането на българския фолклор „Сладкопойна чучулига“.