Красимир Узунов

Красимир Узунов е роден на 26 януари 1963 година в град Пещера. Завършва с отличие Висшето военно артилерийско училище (ВНВАУ) „Георги Димитров“ в Шумен през 1985 година, специалност Политически профил. Произведен е в чин лейтенант на 31 август 1885 г. Випуск „Сливнишки“. Служи във ВНВАУ през 1985-1987 г. През 1987 г. печели конкурс във вестника на Сухопътните войски. През 1989 г. вестникът е закрит, заради публикуване на руските романи „Белите одежди“ и „Живот и съдба“.През 1988 г. е произведен в чин старши лейтенант. През 1989-1990 г. служи в поделение на Строителния сектор на МНО в Казичене. През 1990 г. с конкурс е назначен за заместник-началник на Международна информация във вестник „Народна армия“.През 1990 г. става известен с прякора „Поручика“, след като публикува коментар във вестник „Демокрация“, подписан като Поручик Красимир Узунов.
През 1990 г. създава първия клуб на Офицерската Легия „Раковски“ в Шумен. Заедно с подполковниците Митко Шопов и Петко Петков регистрира организацията в Хасково, където се среща с капитан Дойчин Бояджиев. Избран е за говорител на Легията.
Напуска армията през септември 1991 г. заради участие в парламентарните избори на 13 октомври 1991 г. в листата на „Конституционният форум“ на професор Николай Генчев, като водач на листата в Кюстендил. В края на октомври 1991 г. се завръща на военна служба и е назначен началник на отдел „Информация“ в Министерството на отбраната в екипа на министър Димитър Луджев. През май 1992 г. подава оставка и напуска окончателно армията. Работи в Македония, Косово, Албания, Босна и Херцеговина. Пише коментари за различни издания и издава книги. На 30 октомври 1998 г. е обявен за нежелана персона за комунистическото правителство на Македония. Забраната да посещава Македония е отменена от правителството на Любчо Георгиевски.
На 7 юни 2000 г. създава първата българска частна информационна агенция „Фокус“.[3] Автор е на стотици публикации в български и чужди издания по проблемите на Македония, Западните Балкани, армията, националната сигурност, реформите в службите за сигурност и българската военна история.
На 20 септември 2016 г. заедно с началника на отбраната генерал Константин Попов и бившия командващ на ВМС адмирал Пламен Манушев организират военна церемония и заупокойна молитва в памет на загиналите български офицери и войници в боевете на връх Каймак-Чалан през септември и октомври 1916 г.
Удостоен е за „Следовник на народните будители“ за 2014 г. от Съюза на народните читалища. Награждаван е с лично оръжие от министъра на отбраната Николай Свинаров, с почетен „Войнишки нож“ от началника на Генералния щаб генерал Никола Колев, със сабя от министъра на отбраната Николай Цонев, със сабя от ръководството на ДАНС, със знак „За принос към Министерството на отбраната“ от министъра на отбраната Ангел Найденов през 2014 г. и със знак „Достойнство и чест“ от министъра на отбраната Красимир Каракачанов през 2018 г. Удостоен е с титлата „Доктор хонорис кауза“ на Военна академия „Георги Раковски“ от 15 февруари 2017 г.
Едно бяло петно в историческата памет на Пещера бе заличено – издирени са всички загинали във войните от Пещера
Дарил на СУ „Св.Климент Охридски” дърворезба на Братята Кирил и Методии
Дарил на училищата и читалищата книги – Каймак Чалан, Български военни маршове и др.
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов удостои президента на Радио и Агенция „Фокус“ о. р. старши лейтенант (поручик) Красимир Узунов с награден знак „За достойнство и чест“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Грамотата му бе връчена за принос към националната сигурност и отбраната на страната, точно и обективно отразяване на дейността на Министерството на отбраната, мисиите на Българската армия, за съществен принос към българската военна история и военно-патриотичното възпитание и във връзка с честването на 55-ата му годишнина. Красимир Узунов е първият, получил новоучредения знак „За достойнство и чест“. Той бе награден със заповед на министъра на отбраната, издадена на 25 януари 2018 г., в която се посочва:
Принципен човек! Човек предприемчив, организиран и много дисциплиниран. Умееше да събира около себе си единомишленици, беше душата на компанията. Притежаваше великолепно чувство за хумор. Той ще бъде запомнен като голям българин и патриот, радетел за българската кауза в Македония.
Умира внезапно на 25 февруари 2019 г. в София.