На 19.04 2019 г. се навършват 33г. от смъртта на проф. д-р Димитър Спасов Пасков, български лекар фармаколог, един от основоположниците на българската експериментална фармакология, създател на лекарството срещу детски паралич „Нивалин“.
Той изобретява над 20 разновидности лекарства и участва в над 35 заявки за патенти.
Той е българинът, който откри чудотворната сила на кокичето и през 1961 в Неапол стана носител на наградата за наука „Еньо“, смятана за медицински Оскар.
Голяма част от живота на Димитър Пасков преминава в Пещерска околия. През 1925г. родителите му с 4-те си деца, идвайки от Горно Броди, Сярско, където е роден, се заселват в Пещера. Тук завършва непълната местна гимназия, а след завършване на висшето си медицинско образование, работи като лекар в Бяга и Козарско. Впоследствие става околийски лекар в Пещера, където живее със семейството си.
Пещерци не забравят паметта на големия учен и всеотдаен лекар, защото „той е тръгнал от тук, от Пещера, и тя винаги е била в сърцето му“ /цитат от книгата на Здравка Попова/. Улица в града носи неговото име.Учителката Здравка Попова написа книга – „Проф. Пасков – един голям и славен учен“. Откупена е бронзова отливка „Глава на проф.д-р Пасков“, изработена от скулптора Благой Илиев. В навечерието на Милениума в допитване до гражданите на Пещера, нашите съграждани го посочват като личност на столетието.