Тази година се навършват 30 години от смъртта на художника Стефан Гюзелев, който през 70 и 80 години на миналия век е бил член на клуба на художниците „Петър Стайков”. Това даде повод в годината, в която ще бъде отбелязана 50 – годишнината на клуба на художниците, на пещерци да бъдат показани творбите на Стефан Гюзелев, притежание на галерия.
Стефан Гюзелев е учител по рисуване и пещерски зет в семейство Туртови. Като член на клуба на художниците „Петър Стайков” в Пещера е участвал в редица общи изложби на клуба.
В спомените на учениците си той ще остане като:…. „един изключителен човек, който ни обединяваше, мотивираше и изграждаше като личности. За нас той беше не просто учител, а човек, готов да изслуша и разбере, да посъветва, да помогне, да се довери, да сподели идеи и мисли…!
Такъв ще запомним Стефан Гюзелев – позитивен, съпричастен, щедър, почтен, мъдър, отговорен, отдаден докрай на идеите си”.
Като художник работи предимно в жанра – живопис и акварел. В творбите си изразява голямата си обич към нашата природа и преди всичко към цветята. Цветята присъстват в изобилие в творчеството му.
По този повод неговата племенница, споделя: “Трудно е да се каже какво най-много го привличаше в природата. Но винаги търсеше в нея нежността… Откриваше я на неочаквани места, но много често в цветята. Цял живот не престана да ги рисува и дори казваше, че е научил всички начини, по които цветовете се нареждат около тичинките…“
В Пещера Стефан Гюзелев прави и две самостоятелни изложби във фоайето на киното, първата през 1978г. и втората през 1988г. От последната си изложба подарява всички картини на Общината.